Thunderbolt a ajuns pe PC-uri – vine cu probleme mari
Chiar daca specificatiile definesc Thunderbolt ca fiind una dintre cele mai performante interfete la ora actuala, se pare ca tranzitia acestui standard de pe Mac pe Windows, odata cu placile de baza bazate pe Intel Z77, nu a fost foarte lina.
Au fost probleme inca de la utilizarea Thunderbolt pe Mac-uri, cu Windows prin Boot Camp, iar acestea au reaparut acum dupa ce interfata a fost integrata in cele mai noi placi de baza cu chipset-uri Intel. Descoperite in particular pe o placa de baza MSI Z77A-GD80, problemele au inceput sa apara in momentul in care deconectati ceva pe Thunderbolt si-l conectati din nou sau in momentul in care conectati un nou dispozitiv in serie.
Ce se intampla, concret? Noile dispozitive nu vor putea fi recunoscute decat dupa restartarea sistemului.
Practic, functia care nu lucreaza poarta numele generic de hot-swap, iar Intel a promis ca o va remedia intr-o noua versiune a driverelor. Problema a fost sesizata momentan de catre cei de la Anandtech si nu a fost mult mai raspandita deoarece placa de baza in cauza de la MSI nu este inca certificata si, deci, comercial disponibila.
Partea buna este ca, la un studiu mai atent al problemei, doar sistemul de operare al celor de la Microsoft este vinovat prin modul in care trateaza porturile – scanand dispozitivele conectate la pornirea sistemului de operare si nemonitorizand in continuare daca ceva s-a schimbat pe respectiva interfata. Tot de catre Anandtech au mai fost intalnite probleme de lucru cu dispozivele conectate, chiar si dupa ce au fost respectate toate procedurile.
Nu putem decat sa speram ca o colaborare foarte buna intre producatori OEM precum MSI, in acest caz, si Intel se vor reflecta in niste drivere care sa remedieze astfel de probleme in momentul in care utilizatorii obisnuiti vor pune mana pe aceste placi de baza.